Upp

Daimler är öppen för fler samarbeten med Renault-Nissan, och projekt med Tesla

Daimler är öppen för att bredda sitt samarbete med sina partners Renault och Nissan till att inkludera andra bilsegment. De är även öppna för nya projekt med elbilstillverkaren Tesla Motors, enligt Dieter Zetsche, vd för Daimler.

Zetsche berättar att hans företags partnerskap med Renault kan breddas för den nya generationens Renault Twingo och Smarta minibilar. Partnerskapet måste inte vara begränsat till en produkt och ett segment. "Andra är också möjliga", inklusive kompakta bilar, sa han.

Zetsche pratade också om potentialen för att arbeta med Nissan's premiummärke Infiniti. "Vi har en mycket bredare bas för att börja med vår nya MFA plattform i relation till Infiniti", sa han.

Mercedes MFA (modulära framhjulsarkitektur) används av Mercedes för att underbygga bilar som A- och B-klass modellerna och CLA. Infiniti kommer använda plattformen för deras nya Q30 kompaktbil.

Zetsche nämnde att Daimler också skulle vara öppna för att dela fabrikskapacitet med Renault-Nissan för kompaktbilar, om tillfälle erbjuds. "Vi tror att en mellan- eller långsiktig kapacitetsökning är mycket sannolik, kanske även nödvändig, baserat på nya idéer inom segmentet. Och då är det viktigt att vi har diskussionen om var vi placerar den", sa Zetsche. Han sa även att Nordamerika kan vara en möjlighet.

Detta berättade han under ett event i München som hölls för att lansera den nya Mercedes V-class skåpbil.

Samarbete med Tesla och Aston Martin

Han ville även understryka att Daimler är öppen för att samarbeta med Tesla. "Deras projektledare är en föredetta medlem i vårt team, så vi har många väldigt goda kontakter och en väldigt konstruktiv och bra relation, vilket sannerligen har utrymme för att utökas ytterligare", sa Zetsche.

Han berättade även att Daimler också är öppna för att dela med sig av sin GL offroader plattform med Aston Martin. Detta beror på Aston Martins produktplaner, sa han.

Nyttiga länkar

Daimler is open to further Renault-Nissan cooperation; projects with Tesla

Lantzmetall.se

Daimler investerar i indisk bussfabrik