Upp

Ny japansk hjullastare värnar om miljön

Den japanska maskintillverkaren Hiatchi presenterar en ny typ av hjullastare, Hiatchi ZW180-5, som ingår i bolagets nya 5-serie som lanseras under sommaren 2014. Det 15 ton tunga fordonet är ett av Hiatchis största och är utrustad med en hel del nya tekniska aspekter. Motorn är kraftfull och har hög prestanda samtidigt som den förbrukar 10 % mindre bränsle än de föregående modellerna i samma viktklass.

En annan aspekt som gör Hiatchi ZW180-5 till en modernare och miljövänligare hjullastare är den underhållsfria katalysatorn, DOC, som inte kräver något partikelfilter och ändå minimerar skadliga partiklar i lastarens avgaser. Bolagets fokus på modern teknik har resulterat i en hjullastare som är snäppet mer miljövänlig och som kan sänka företags driftkostnader. En annan innovativ funktion är en integrerad ECO-symbol på lastarens instrumentbräda. Tack vare att motorn har två effektlägen kommer symbolen att signalera när användaren kör lastaren på ekonomiskt. Maskinen är även utrustad med automatisk motoravstängning som ska reducera miljöfarlig tomgångskörning. Få mer information om hjullastaren hos Delvator – svensk generalagent för Hitachi.

Bilden ovan föreställer ingen Hiatichi men en CAT-hjullastare som stals av Stenbolaget i November. Turligt nog blev den återfunnen efter tips från TV3:s Efterlyst. Hjullastare är små och dyra och därför lätta att stjäla. Man skall försöka att låsa in den så gott det går.