Upp

Seat satsar på solpaneler

SEAT har under en tid drivit ett solpanelsprojekt som nu är igång i full skala. De olika delarna av projektet har nu installerats utanför Barcelona där SEAT har sin anläggning. Företaget har den senaste tiden blivit kända som ett av väldens främsta bilföretag när det kommer till hållbar energi. Konstigt vore det annars när det här projektet inkluderar 53 000 solpaneler som klarar av att generera energi motsvarande 25 procent av den energiförbrukning som krävs för att tillverka SEATs Leon-modeller under ett helt år.

Projektet har fått namnet SEAT al Sol. De har nu gjort klart den sista fasen vilket innebär att när det gäller miljötänk så kan företaget kalla sig ett av de absolut främsta inom industrin. Det här gäller inte bara bilindustrin utan projektet visar att SEAT är med i toppen när det gäller hur företag använder sig av solenergi inom industrin i allmänhet. Projektets omfattning är stor – det handlar om en yta av solpaneler som motsvarar hela 40 fotbollsplaner eller 276 000 kvadratmeter. Det här gör att SEAT i Martorell-anläggningen utanför Barcelona har den största solcellsanläggningen i biltillverkningsbranschen.

Seat al Sol minskar kraftigt koldioxidutsläppen

SEATs fabrik i Martorell har funnits i 20 år och solcellsprojektet är ett bevis på att företaget och fabriken vill ta miljötänket vid produktionen några steg längre. Den stora solpanelsanläggningen tyder på att de verkligen satsar på en mer miljömedveten produktion. Projektet SEAT al Sol sägs minska företagets utsläpp med 7 000 ton koldioxid och generera 15 miljoner kWh årligen.

Man har monterat upp solcellerna på tidigare uppförda byggnader och använder sig av ett system som fortfarande är under utveckling. SEAT kan dra nytta av ren energi samtidigt som solcellerna även fungerar som ett tak och regnskydd, vilket skyddar bilarna som produceras i fabriken. SEAT har satsat 35 miljoner euro på projektet och nu tror man att det kommer att löna sig - särskilt för miljön. 

Tänker klimatsmart även på andra sätt

Det finns andra exempel på hur SEAT vill satsa på en miljövänlig produktion. Det finns två tågrälsar som går direkt från fabriken ut till Barcelonas hamn för att på så vis kunna transportera ut bilarna på ett miljöeffektivt sätt. Genom att använda sig av de här två rälsarna blir det hela 50 000 färre resor med lastbil – vilket gör att SEAT genom detta minskar sina koldioxidutsläpp med cirka 2 000 ton per år. SEAT har också slutit ett avtal med ACCIONA som innebär att energin som används på fabriken kommer helt och hållet ifrån förnybara källor. SEAT har också fått ett certifikat på sitt goda miljöarbete enligt ISO 50001 och ISO 14001. Martorell-fabriken fick i år ta emot Automotive Lean Production-utmärkelsen.

Aktuellt i bilbranschen

http://www.kransensgummi.se/

http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20140320/volvo-och-koenigsegg-var-hetast-i-geneve