Upp

Solenergi gör bilar ännu mer energisnåla – Solcellstak godkända av EU

Webasto, ett företag som tillverkat soltak i 25 år, har tagit fram en soltaksmodell med integrerade solceller för att minska bilars energikonsumtion. Solcellerna kan generera och spara energi direkt till batteriet, både under körning och när bilen står parkerad. Detta innebär en mindre bränsleförbrukning, då det inte krävs lika mycket elproduktion från bilens generator.

Webastos elproducerande soltak för bilar har nu blivit godkänd som en energibesparingsmetod av EU. Men det har tidigare inte funnits någon allmänt accepterad certifieringsmetod för exakt hur mycket energi man kan spara med teknologin. På grund av detta har företaget inlett ett samarbete med högskolan HAW i Hamburg, där man i ett studentarbete försökt beräkna exakt hur stor påverkan ett solcellstak har på energikonsumtionen.

Den här innovationen markerar ytterligare ett tillfälle där solenergi gör bilar mer miljövänliga. Vi har tidigare skrivit om SEAT al Sol, ett solpanelsprojekt av spanska biltillverkaren SEAT, där 276 000 kvadratmeter solpaneler får stå för en fjärdedel av energin för ett helt års biltillverkning. Inom en snar framtid är det alltså möjligt att man kommer kunna fortsätta ta vara på solenergi så fort man kör ifrån bilhandlaren.

Samarbetet mellan Webasto och HAW resulterade i en certifieringsprocess för personbilar. Projektet ska nu utökas till att även omfatta lätta transportbilar, och nästa steg i processen är att testa energibesparingarna under verkliga förhållanden.